Aardgasloos wonen

De aardbevingen door gasboringen in Groningen en het klimaatakkoord van Parijs, waarin staat dat Nederland de CO2-uitstoot moet verminderen, spelen een belangrijke rol in het overstappen op aardgasloos wonen. Volgens het kabinet moeten in 2050 alle Nederlandse woningen energieneutraal en aardgasvrij zijn. Nieuwbouwwoningen worden vanaf 1 juli 2018 niet meer standaard aangesloten op aardgas voor koken en stoken. Bestaande woningen gaan stapsgewijs van het gas af.

Wat is aardgas en waarom is aardgasvrij goed voor het klimaat?
Aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat er CO₂ vrijkomt bij de verbranding. Sinds de industriële revolutie stoten wij zoveel CO₂ uit, dat de gemiddelde temperatuur op aarde op dit moment snel stijgt. Deze opwarming zorg voor veranderingen in het klimaat. Maar liefst 95 procent van de huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om op te koken. Al die woningen bij elkaar zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot. Stoppen met het gebruik van aardgas zorgt voor een flinke afname van onze CO₂-uitstoot. En hoe minder CO₂ in de lucht, hoe beter dat is voor het klimaat.

Alternatief voor gas
Er zijn verschillende alternatieven voor gas. Vaak is een warmtepomp een goede oplossing. Dit is een elektrisch verwarmingssysteem dat warmte haalt uit bijvoorbeeld buitenlucht, bodem, ventilatielucht of (grond)water. Je verwarmt er je huis en het warme water mee. In de video zie je hoe een warmtepomp precies werkt.

Elektrisch Koken
Het gasfornuis wordt vervangen door een inductiekookplaat die op elektriciteit werkt. Met inductie kook je net zo snel als met een gasfornuis; en het is ook nog eens makkelijker schoon te houden. De gasoven wordt vervangen door een elektrische (combi-)oven. 

Vloerverwarming
Bij onze woningen zal een warmtepomp de gasinstallatie vervangen en stap je over op lagetemperatuur-verwarming. Dit betekent dat het huis verwarmd wordt op een lagere temperatuur dan met aardgas. Door het plaatsen van vloerverwarming, wordt warmte afgegeven over een groter oppervlakte, waardoor je huis op een constante manier wordt verwarmd.

Met lage temperatuurverwarming is het in huis dan kouder?  
De cv-ketel zorgde ervoor dat de woning met water van 60 tot 80 graden verwarmd werd. Dat is een hoge temperatuur om een woning mee te verwarmen. Met een warmtepomp zullen de woningen worden verwarmd met een lagere temperatuur, tot ongeveer 40 graden. Een lagere temperatuur betekent niet dat het in huis kouder is, maar dat de verwarmingstemperatuur lager is.